Tuintrends 2023: Ontdek de nieuwste trends

26 Apr 2023

Tuintrends 2023: Ontdek de nieuwste trends

Het jaar 2023 is nog ver weg, maar tuintrends veranderen voortdurend. Hieronder geven we je een voorproefje van wat je in 2023 te wachten staat als het gaat om tuinontwerp en -stijlen.

Gezonde tuinen

Gezonde tuinen worden steeds populairder. Van het gebruik van lokaal geproduceerde tuinproducten tot het inplanten van bijen- en insectenvriendelijke bloemen en planten, tuinliefhebbers willen een tuin die in harmonie staat met de natuur. Bovendien zijn er steeds meer producten verkrijgbaar waarmee tuinbezitters hun tuin nog gezonder kunnen maken, zoals wateropvangsystemen en duurzame bewateringsmethoden.

Kunstmatige waterpartijen

Een andere trend die we steeds vaker in tuinen zien is het gebruik van kunstmatige waterpartijen. Hoewel veel mensen de voorkeur geven aan natuurlijke waterpartijen, zoals vijvers of meren, kunnen kunstmatige waterpartijen heel veelzijdig zijn. Je kunt kiezen voor een kleine waterval of een grote, kunstmatige waterval met kleurrijke verlichting.

Gespecialiseerde tuinen

We zien steeds meer tuinen met een specifiek doel. We zien bijvoorbeeld steeds meer gezins- of kindvriendelijke tuinen, waar kinderen lekker kunnen spelen en ouders rustig kunnen relaxen. Ook tuinen die gespecialiseerd zijn op het gebied van kruidentuinen, zoals verbluffende kruidentuinen met verschillende soorten kruiden, kruidentuinen die gebruikt worden voor de productie van eigen kruidenproducten, of kleine kruidentuinen die gebruikt worden voor culinaire doeleinden, zien we steeds vaker.

Meer kleur

Kleur is een belangrijke trend in tuinen. We zien steeds meer tuinen die uitbundig gebruik maken van kleurrijke bloemen en planten. Kleurrijke bloemen en planten kunnen worden gecombineerd met andere tuintrends, zoals een kunstmatige waterpartij of een kruidentuintje.

Hergebruik van materialen

Het hergebruik van materialen, of 'upcycling', is ook steeds populairder in tuinen. Zo kun je bijvoorbeeld oude pallets, oude meubels of oude deuren en ramen hergebruiken om je tuin een unieke look te geven. Je kunt ook kiezen voor het recyclen van kunststof of metaal om de tuin meer karakter te geven.

Modern en minimalistisch

Modern en minimalistisch tuinontwerp is steeds populairder. Minder is meer, dus tuinbezitters kiezen voor eenvoudigere tuinen met een schoon en strak design. Een modern en minimalistische tuin is ook gemakkelijker te onderhouden, wat voor veel tuinliefhebbers een belangrijk voordeel is.

Urban gardening

Urban gardening is ook steeds populairder. Urban gardening is het kweken van voedsel in stedelijke omgevingen, zoals balkons of achtertuinen. Er zijn steeds meer producten verkrijgbaar voor urban gardeners, waaronder kleinere moestuinbakken, verticale tuinen en zelfs kleine kasjes.

Connectiviteit

Connectiviteit is een belangrijke trend als het gaat om tuinen. Tuinliefhebbers gebruiken steeds vaker moderne technologie, zoals slimme tuinverlichting, bewateringssystemen en tuinthermometers, om hun tuin nog meer te personaliseren.

Geen betere tijd om te beginnen

Met de komst van 2023 zal er nog veel meer te zien zijn als het gaat om tuintrends. De bovenstaande trends geven je alvast een idee van wat je in de toekomst kunt verwachten. Als tuinliefhebber is er dus geen beter moment om aan de slag te gaan met je tuinontwerp.