Het kopen van graszoden

17 May 2024

Het kopen van graszoden

Het aanleggen van een prachtig groen gazon kan een uitdagende taak lijken. Gelukkig is het kopen van graszoden een eenvoudige en effectieve manier om direct resultaat te zien. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over graszoden kopen, bestellen en leggen. Zo creëer je snel en efficiënt een prachtig gazon.

Wat zijn graszoden?

Graszoden zijn kant-en-klare rollen of platen van gras, inclusief een dunne laag grond waarin de wortels zich bevinden. Deze zoden worden gekweekt op graszodenkwekerijen en vervolgens geoogst om bij jou thuis te worden gelegd. Het grootste voordeel van graszoden is dat ze direct na het leggen een groen gazon geven, zonder dat je weken hoeft te wachten tot het gras uit zaad groeit.

Voordelen van graszoden

 1. Direct resultaat: Een van de grootste voordelen van graszoden is dat je direct een volwaardig gazon hebt. Na het leggen van de zoden heb je meteen een groen tapijt in je tuin.
 2. Minder onkruid: Bij het leggen van graszoden heb je minder last van onkruid, aangezien de dichte structuur van de zoden onkruidgroei tegenhoudt.
 3. Erosiebestrijding: Graszoden zijn ideaal voor het stabiliseren van hellingen en het voorkomen van erosie, omdat ze direct een stevige grasmat vormen.
 4. Betere graskwaliteit: Professionele kwekerijen zorgen voor optimale groeiomstandigheden, waardoor de graszoden van hoge kwaliteit zijn.

Waar moet je op letten bij het kopen van graszoden?

Bij het graszoden kopen zijn er enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden:

 • Soort gras: Er zijn verschillende soorten gras beschikbaar, elk met hun eigen eigenschappen. Kies een soort die past bij de bodem en het klimaat van jouw regio.
 • Levering en versheid: Zorg ervoor dat de graszoden vers zijn bij levering. Hoe sneller ze na het oogsten worden gelegd, hoe beter ze zullen aanslaan.
 • Prijs: Vergelijk prijzen van verschillende leveranciers, maar let ook op de kwaliteit van de graszoden.

Het leggen van graszoden

Nadat je hebt besloten om graszoden te bestellen, is het tijd om ze te leggen. Volg deze stappen voor het beste resultaat:

 1. Voorbereiding van de grond: Verwijder oud gras, onkruid en stenen. Egaliseer de grond en verbeter de bodem indien nodig met compost of bemesting.
 2. Uitrollen van de zoden: Begin met het leggen van de graszoden langs een rechte lijn, zoals een pad of terras. Rol de zoden uit en druk ze goed aan, zodat er geen lucht onder blijft zitten.
 3. Snijden en passen: Snijd de graszoden op maat met een scherp mes om ze precies passend te maken langs randen en obstakels.
 4. Beregening: Geef de graszoden direct na het leggen overvloedig water. De eerste weken moeten de zoden vochtig blijven om goed te kunnen wortelen.

Onderhoud van je nieuwe gazon

Na het leggen van de graszoden is goed onderhoud essentieel om een gezond en mooi gazon te behouden. Hier zijn enkele tips:

 • Water geven: Vooral in de eerste weken is het belangrijk om regelmatig water te geven. Het gras moet vochtig blijven zodat de wortels zich goed kunnen vestigen.
 • Maaien: Begin met maaien zodra het gras ongeveer 6 cm hoog is. Maai nooit meer dan een derde van de grasspriet in één keer.
 • Bemesting: Geef je gazon regelmatig voeding met een geschikte meststof om het gezond en groen te houden.

Waarom graszoden bestellen bij een specialist?

Het is verstandig om graszoden te bestellen bij een specialist zoals graszoden. Zij leveren hoogwaardige graszoden die vers zijn geoogst en direct bij jou thuis worden bezorgd. Een specialist kan je ook adviseren over de juiste soort gras voor jouw situatie en tips geven voor het leggen en onderhouden van je gazon.

Conclusie

Graszoden kopen is een slimme keuze als je snel en effectief een prachtig gazon wilt aanleggen. Door te kiezen voor hoogwaardige graszoden en ze op de juiste manier te leggen en te onderhouden, geniet je jarenlang van een groen en gezond gazon. Bezoek Graszoden Gelegd voor meer informatie en om je graszoden te bestellen.

Met deze gids ben je klaar om je tuin te transformeren met verse, mooie graszoden. Veel succes met je nieuwe gazon!